Ochranári neodporúčajú budovať pod Tatrami veterné elektrárne

07.06.2006 Poprad

Tatranská Štrba 7. júna (TASR) - Veterný park na výrobu elektrickej energie plánuje vybudovať pod Tatrami spoločnosť Green Energy z Bratislavy. Hoci tento ty...
Tatranská Štrba 7. júna (TASR) - Veterný park na výrobu elektrickej energie plánuje vybudovať pod Tatrami spoločnosť Green Energy z Bratislavy. Hoci tento typ energie patrí k ekologickým a trvalo udržateľným zdrojom, názory na realizáciu zámeru sa rôznia. Samospráva dotknutých obcí ho podporuje, ochranári realizáciu neodporúčajú.

Podľa Juraja Švajdu zo Správy TANAP-u v Tatranskej Štrbe, ktorá sa vyjadrovala k zámeru ako odborná organizácia ochrany prírody a krajiny, malo by ísť o štyri lokality pod Tatrami. Dve z nich sa dotýkajú obce Švábovce, tretia Hôrky a štvrtá mestskej časti Popradu - Stráže. \" Navrhovaný veterný park by pozostával z piatich veterných elektrární s výkonom 2,75 MW, výškou náboja 102 metrov a priemerom rotora 100 metrov, z trafostanice, podzemného a nadzemného vedenia, \" spresnil Švajda.
Situovanie elektrární do priestoru mimo chránených území podľa neho zdanlivo nemá vplyv na predmet ochrany, keďže objekty priamo nezasahujú do chránených území. Vzhľadom na kotlinový charakter územia je však predpoklad migračných trás avifauny (územie medzi národnými parkmi TANAP a NAPANT vrátane území európskeho významu siete NATURA 2000). Správa národného parku preto požiadala obsažnejšie zhodnotiť a zdokumentovať vplyv veterných turbín na avifaunu.
Dôležitým aspektom je aj vizuálne znehodnotenie krajiny v priestore Popradskej kotliny. Realizácia veterných elektrární sa javí ako konflikt záujmov aj s rozvojom cestovného ruchu. Podľa Švajdu v západnej Európe v súčasnosti silnie tlak proti ich výstavbe. Realizácia veterných elektrární v podhoriach národných parkov môže priniesť zníženie atraktivity územia a nezáujem turistov. Nemenej dôležitými sú aj nepriame vplyvy, napríklad hluk.
\" Na Slovensku je málo vhodných lokalít na inštaláciu veterných turbín a otázkou je aj celková návratnosť investícií. Vzhľadom na uvedené skutočnosti správa národného parku neodporučila príslušným ani dotknutým orgánom štátnej správy súhlasiť s realizáciou veterných elektrární v Popradskej kotline, ani v iných vnútrohorských kotlinách, \" konštatoval Švajda.
 

Vyberte región

mark